Cum a ajuns microplasticul un pericol imens pentru sănătatea ta

de: Diana Radu
15 10. 2019

Poate nu îți dai seama dar suntem înconjurați de plastic, sticla din care bem apă este din plastic, la fel și paharul de cafea sau ambalajele de la anumite produse. Așa că în mod inevitabil, ajungem și noi să ingerem o cantitate enormă de microplastice.

Un om obișnuit ar consuma, fără să știe, aproximativ cinci grame de plastic pe săptămână. Ca termen de comparație, cam atât cântărește și cardul de la bancă pe care îl ai în portofel. Pe lună, ai ajunge la vreo 21 de grame, iar anual vei consuma aproximativ 250 de grame de plastic. Așa că nu putem să nu ne întrebăm: cât de nociv este microplasticul pentru organismul nostru?

Iar dacă te întrebi cum ajunge plasticul în stomacul tău, ei bine acesta se infiltrează printre mâncarea și băuturile pe care le consumăm, sub formă de microplastice. Aceste microplastice sunt niște bucăți minuscule de plastic care măsoară între cinci și 100 de nanometri. Drept urmare, nu simți niciun disconfort atunci când le înghiți.

Cea mai mare sursă de microplastice o reprezintă creaturile marine. Din cauza faptului că o cantitate uriașă de plastic ajunge în apele oceanelor, microparticule ajung la animalele din apă și, ulterior, în stomacul nostru.

Ce impact au microplasticele asupra sănătății tale

Pentru a găsi un răspuns la această întrebare, Kevin Thomas, directorul Queensland Alliance for Environmental Health Sciences, a realizat mai multe studii care arată modurile în care organismul uman reacționează la plastic. Mai exact, nanoparticulele din plastic pot face sistemul imunitar să răspundă diferit la nivel celular.

Adică, ceea ce încearcă Thomas să spună este că plasticul ne-ar putea face rău, doar după ce a ajuns la dimensiuni foarte mici, nano. Asta deoarece, atunci ar putea trece de pereții intestinului.

„Personal, cred că riscul asupra sănătății noastre este mic, ținând cont de ce știm. Dar cine știe ce vom descoperi în viitor. Eu mănânc fructe de mare, dar nu folosesc tocătoare de plastic acasă. Dar aș pleda pentru evitarea materialelor plastice și reducerea dependenței noastre de acestea. Eliberarea materialelor plastice în mediul nostru așa cum facem acum este inacceptabilă”, a mai spus Thomas.